Останній місяць 2018-го. Головне у грудні

3 грудня – Миколаївський суднобудівельний завод “Океан”, що належав державі продали маловідомому Ігору Волошину, власнику місцевого Торгового дому “Аннона”. Стартова ціна підприємства становила 1міліард 800 мільйонів гривень, але громадянину Волошину продали за 122 мільйони. Найпотужніше в Україні суднобудівельний завад продали фактично за ціною особняка в Кончі-Заспі. Навіть, якщо б обладнання заводу здали на металобрухт і то, отримали б більше грошей. Кримінальні злочинці з вулиць Грушевського та Банкової діяли за вже давно відлагодженою схемою: спочатку різними способами доводять підприємство до банкрутства, а далі його продають комусь зі “своїх” за заниженою ціною.

10 грудня – Прем’єр-міністр Об’єднаного Королівства Тереза Мей відмінила голосування в парламенту країни по питанню угоди про вихід Королівства з ЄС. Голосування було заплановане на 11 грудня, прес-секретар запевнив, що голосування відбудеться до 21 січня наступного року. Причиною відміни голосування може бути ризики щодо провалу цієї угоди у парламенті та проблемні питання щодо кордону Північної Ірландії, як частини Об’єднаного Королівства та Республікою Ірландія.

12 грудня – Частина Консервативної партії Об’єднаного Королівства провела спробу оголосити недовіру лідеру партії Терезі Мей тим самим відправити її у відставку з посади прем’єр-міністра уряду. З необхідних 159 голосів набрали 117. Можемо спостерігати, що через “Брексіт”, на Британських островах місцева влада посилено товчеться між собою.

15 грудня – Відбувся Помісний собор українських православних церков в соборі Святої Софії в Києві. Учасники собору встановили статут та обрали предстоятеля Православної церкви України – ним став Епіфаній (Думенко).

16 грудня – Вбито громадського активіста Ігора Коцюрубу. Йому перерізали горло, а поліція розглядає це, як можливе самогубство. За два дні до вбивства Ігор виклав відео в Інтернет з закликом до українських воїнів виступити 20 грудня проти злочинної влади та закликав приєднатися усіх в кому тече козацька кров…

17 грудня – Голова МЗС РФ заявив, що Порошенко готує, на останню декаду грудня, провокацію на кордоні з Московією. Тому, за словами Лаврова, московські війська перебувають у стані підвищеної готовності. Ще міністр сказав – “Воювати з Україною ми не будемо, це я вам обіцяю” – досвід міжнародної політики чітко вказує, якщо такі запевнення озвучують перші особи держави, то це зі 100% точністю означає зворотнє –  Московія готується до повномасштабного вторгнення.

18 грудня – Шевченківський райсуд Києва продовжив термін ув’язненням Герою України та народному депутату Надії Савченко ще на два місяці. Савченко звинувачується у підготовці до реалізації мрії Українського Народу – розстрілу народних депутатів, головного мєтна країни та кровавого пастора, той що здавав Крим – Турчинова. Савченко заарештована 23 березня 2018 року, 2 серпня цього ж року Юрій Луценко заявив про завершення слідства у справі Савченко-Рубан. Чому справу не передають до суду та чим досі займаються у Генеральній прокуратурі – не відомо.

18 грудня – Міністр оборони Об’єднаного Королівства Гевін Вільямсон заявив, що 3500 військовослужбовців будуть в режимі готовності, щоб допомогти уряду усунути будь-якi потрясіння у разі виходу королівства з ЄС без угоди з Брюсселем – “Ми не отримували офіційного запиту про допомогу, проте ми матимемо 3500 службовців у стані готовності – зокрема регулярних та резервних – для підтримки будь-якого державного відомства в будь-яких випадках, які їм можуть знадобитися”. Що саме мав на увазі міністр під словами “підтримка” та “у будь-яких випадках” не уточнюється. Це вперше в сучасній історії Королівства військові відверто втручаються та здійснюють тиск на частину місцевого істеблішменту для продавлення своїх інтересів. Заява прозвучала після того, як уряд вирішив наростити підготовку до виходу з ЄС без домовленостей з Брюселем.

19 грудня – Тимчасово обіймаючи посаду секретаря РНБО Турчинов заявив про підготовку до нового проходу через Керченську протоку. Розуміючи, що ситуація може повторитись аналогічно, кровавий пастор, запросив міжнародних журналістів сісти на борт наших військових суден, з надією, що в такому випадку російські окупаційні військові кораблі не стрілятимуть на ураження.

19 грудня – Президент США Дональд Трам оголосив про вивід американського контингенту збройних сил з Сирії, це близько 2000 військовослужбовців. За словами Трампа це пов’язано з перемогою ІДІЛ у Сирії. У Державному департаменті США поки що не розголошували деталей виводу військ із Сирії – протягом якого часу та в якій кількості. Не зважаючи на вивід військ із Сирії, в сусідньому Іраці залишається 5200 бойовиків армії США – в випадку чого завжди можуть підскочити та “демократизувати” кого треба.

19 грудня – До Одеси зайшов військо-розвідувальний корабель Об’єднаного Королівства HMS Echo. Основне призначення цього корабля це здійснення розвідувальних операцій, тому він оснащений найсучаснішими системами збору даних, у тому числі сканерами бокового огляду, багатопроменевим ехолотом. Техніка на борту Echo дозволяє йому здійснювати підводні операції, ідентифікувати підводні об’єкти. Наявність потужних обчислювальних комп’ютерів, зв’язок із супутниковим спостереженням, ехолотним відстежуванням усіх підводних об’єктів, радарним відстежуванням літальних апаратів дає можливість використання його, як центру управління військовими операціями.

Наявність такого корабля-розвідника у Чорному морі ускладнить реалізацію домовленостей Порошенка з Путіним про створення нових провокацій, з подальшою метою повторно ввести військовий стан в Україні та перенести президентські вибори.

19 грудня – Ізраїль, Польща, США, Угорщина та Чехія – виступили проти прийняття Глобального міграційного пакту ООН. Хоча й документ не має юридично зобов’язуючої дії, протест яскраво свідчить про усвідомленням керівництвом цих країн небезпеки, яка криється в лібералізації міграційної політики. Це маленька перемога в поки що програшній війні з толерастами та лібероїдами.

21 грудня – З робочим візитом, до Одеси, прибув Державний секретар з питань оборони (міністр оборони) Об’єднаного Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Гевін Вільямсон. Мета візиту – прискорення рішень, які приймали в Лондоні Полторак і Вільямсон. Прискорення їх імплементації в життя. Під час зустрічі королівський держсекретар ознайомився з ходовими можливостями кораблів ВМС ЗС України,  зокрема фрегату “Гетьман Сайгадачний”.

21 грудня – Росія направила до Азовського моря, зі складу Кримської окупаційної групи військ, ракетний фрегат “Адмірал Григорович”. Корабель озброєний двома торпедними апаратами калібру 533 мм, реактивним протиторпедним бомбометом, автоматичною 100-міліметровою артустановкою А-190, ракетами “Калібр-НК” або надзвуковими ПКР “Онікс”. Також на озброєнні фрегата — дві вертикальні пускові установки по 12 зенітних ракет комплексу “Штиль-1” (аналог “Бука”) і дві шестиствольні гармати АК-630М.

22 грудня – Цунамі  обрушилося на Індонезійське узбережжя. Поранено 1459 людей, зникли без вістей 128, загинуло 429. Точні причини цунамі – невідомі. Припускають, що причиною могли стати підводні зсуви на дні Зондської затоки внаслідок виверження вулкану Анак-Кракатау.

22 грудня – В США розпочався “застій” роботи уряду (шатдаун). Це пов’язано з неприйняттям державного бюджету на наступний рік. В такому випадку урядові органи припиняють роботу і працівники федеральних установ йдуть у вимушену неоплачувану відпустку. Конфлікт розгорівся на ґрунті небажання Конгресу затверджувати бюджет, в котрому закладено 5 мільярдів на будівництво стіни на кордоні із Мексикою. Американський президент вимагає побудувати стіну на кордоні аби зменшити незаконний наплив мігрантів до країни.

 

24 грудня – Міністр оборони США Джеймс Меттіс йде у відставку. Офіційно – через незгоду з міжнародною політикою Трампа, хоча сам, напередодні, підписував наказ про виведення військ з Сирії. Виконувачем обов’язків міністра оборони, з 1січня, призначено діючого заступника Патріка Шанахана.

25 грудня – Відбулось одне з найбільших передріздвяних падінь на біржах в історії. Індекс S&P500 (SPX) цього дня, впав на 2.7%. За даними Bespoke Investment Group, це новий рекорд: ніколи раніше S&P500 не опускався нижче 1% в останній торговий день перед Різдвом. Ця статистика підтверджується і даними Dow Jones Market Data, згідно з якими найбільше падіння індексу в останній торговий день перед Різдвом доводиться на 23 грудня 1933 року. Діаграма, яку наводить Bespoke Investment Group, ілюструє зміну індексу за останні 90 років. Індекс Dow Jones Industrial Average (DJIA) також впав в цей день на 653 пункту, або на 2,9%, що є найгірше зниження за одну торговельну сесію перед Різдвом за всю історію 122-річної статистики блакитних фішок. В аналогічній ситуації опинився і Nasdaq Composite Index (COMP), що відображає зміну вартості основних технологічних і інтернет-компаній, продемонструвавши падання в 2,2%. Це найбільше падіння під час торгової сесії в день перед Різдвом за всю історію (з моменту заснування NASDAQ, 4 лютого 1971 року). На тлі інших тривожних подій в світовій економіці, все це дуже схоже на провісники чергової хвилі глобальної кризи, яка триває з 2008 року та насправді, нікуди не поділася. Дуже схоже на те, що через 10 після початку, світова криза стала переходити в досі небачену нову гостру фазу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *